“А де ж щастя?”
Багато-чого в житті ми робимо автоматично і не задумуючись! Бо так роблять всі, так прийнято. Нас манять, як і всіх, привабливі та гучні назви, мода, кіно та веселі друзі. Здається, що життя вирує щастям. Та цей штучний світ може нас, одного разу вхопивши, так і не дати довгоочікуваного щастя... Дивись – а ти вже в клітці. І на все життя. Все промайнуло, як сон! А де ж щастя?

Пригадується виступ всесвітньо відомого Лами Єше перед респектабельною небудиською аудиторією у Франції. Це була одна з перших зустрічей західного та східного світів у Парижі. Посміхаючись, Лама Єше почав перераховувати, як багато нового для себе він відкрив у цій романтично-загадковій країні: «Наприклад, - сказав він. Ви всі тут неймовірно любите… ну цей червоний напій… ну як ви його звете? А так, вино. Точно, вино. Всі його тут п’ють з таким задоволенням! Вранці трішки. В обід – більше. Ну а вечеря кожного дня - це свято: вино червоне, вино біле... (Зал посміхається) І п’ють майже всі і багато! Правда? (В залі доброзичливий сміх). До речі, - сказав Лама. Колись в Індії жив один відомий духовний практик, святий, який теж любив червоне вино! Забув, нажаль, як його ім’я… Не пригадуєте? Ну той, відомий святий з Індії, який теж пив червоне вино… хіба не пригадуєте його?!»

Зал завмер. Настала повна тиша. Лама дивиться всім в очі і мовчав. Очі Лами Єше блищали розумом, а обличчя випромінювало усмішку Вчителя, наповнену співстражданням до його гостей… Співстражданням до нашого з вами рівня свідомості з його тостами, рекламою, мисливцями, більярдами, горе-художниками, модельєрами, шоупрограмами, «музикою», подіумами, вином, сигаретами, наркотиками… Хіба не серед всього цього вмирає наше щастя?

Аудиторія сумно завмерла, зрозумілвши чому Лама Єше просив назвати бодай одного святого Індії, який теж любив червоне вино…

Стаття Лами Єше: "Фрейд видел в сексе основу большинства проблем человечества. Буддизм не согласен. Основная проблема человечества гораздо глубже…" Читати цю статтю...



Автор: Володимир Коливай (Volodymyr Kolyvai):

© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2020
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
Нижній вал, 7-9, центральний вхід, 3 поверх