Моя аудієнція в резиденції Його Святості Далай-Лами XIV
Обличчя прес-секретаря Далай-Лами випромінювало розум та доброту одночасно. До цього додавалися етикет дипломата та вільна, світська англійська мова. Я собі відмітив це власним жаргоном: "його обличчя випромінювало Оксфорд», а всі обличчя найближчого оточення Далай-Лами нагадували науковців та дипломатів вищого рангу одночасно...

Кожна з приватних зустрічей - незабутня. Їх уже було 8. А із всіх навчань, загальною кількістю вже більше 20, запам’яталося найбільше перше, в Кальпі (Гімалаї, Індія). Запам'яталося, бо було декілька особливих причин: програма проходила майже на кордоні з Китаєм, в горах, на свіжому повітрі, серед тисяч учасників було всього кілька іноземців. Тому і програма була орієнтована не на нас, європейців, а на місцевих жителів та тибетських ченців. Триденне навчання передбачало посвячення, яке прийняли і жителі місцевих двох сіл на чолі з їхніми священниками небуддистами(!) Все це було моїм великим везінням, моїм першим шоком від того, яким я уявляв собі буддизм, і яким він виявився насправді, торкаючись мене з перших рук...

Почалися навчання. Я ніколи в житті не зустрічав таких глибоких та аргументованих пояснень, влучних прикладів з життя та зразків маловідомих знань! Все чітко та логічно лягало на допитливу свідомість аудиторії. Ніякої ейфорії, ніякої містики, ніяких призивів до віри... Години передачі знань в повній тишині. Переді мною на троні сидів не всесвітньо відомий релігійний діяч, а першокласний знавець людства та причин всіх наших проблем! Вгорі байдужо літали, як дельтоплани, сіро-чорні орли, а правору біліли вершини Гімалаїв. Голова злегка запаморочилася від висоти, розум пульсував новими знаннями. Мабуть тому, роком пізніше, особливе місце в моєму серці зайняла аудієнція з Його Святістю, бо я усвідомлював з ким саме я зустрічаюся...

Аудієнція тривала дуже довго - 46 хвилин, адже по протоколу на зустріч відводилося біля 4-5 хвилин, як і всім, хто був у той день в списку. Такий ліміт, вочевидь, був продиктований візитом VIP-гостей. І це було дійсно так. В готелі «Сур’я», де я проживав, поверхом вище зупинився і посол Сполучених Штатів зі своєю сім’єю, якому теж була призначена аудієнція у Далай-Лами днем раніше. Отже, я жив у повній безпеці!

Ось і 10:30 ранку. Персональна охорона, яку на половину складали жінки, вправно мене обшукувала. І тут відбулася перша моя пригода: я відмовився здати свій фотоапарат через попередньо узгоджений дозвіл Далай-Лами. Я вперто не здався навіть після фраз: «Це загальне правило. Це нікому не дозволено». Я ввічливо попросив зателефонувати Його Святості, що викликало ще більше здивування охорони. Проте, вони зателефонували. Через мить відповідь була така: «Можете брати фотоапарати. Вам дозволили. Можете брати обидва!», що я і зробив.

Ось контрольний пункт вже позаду, але хвилювання наростало. Особливо воно підсилилося з наближенням до резиденції, де, практично, була мертва тиша – ніхто з присутніх не розмовляв взагалі. Використовувалися лише скупі жести. Довелося декілька хвилин чекати в приймальні – великій кімнаті з відкритими вікнами, де єдиним, хто собі дозволяв говорити, був прохолодний вітер величних Гімалаїв… Здавалося, всі людські голоси й шуми міста розчинилися в повітрі, лише шелест листя в саду нагадував, що час не зупинився…

Та, якби ви знали, яку ще більш особливу тишу я почув, йдучи десь 15-ти метровою довгою верандою з протертою, відшліфованою до блиску, дерев’яною підлогою! Це, дійсно, було щось! Ніколи не забуду повільні поклони кремезних, велетенського зросту 40-50-ти річних монахів, які по черзі «ритуалили» в мою сторону, як тільки я з ними порівнювався. Їх шафраново-жовтий одяг яскраво палахкотів на фоні соковитого зеленого листя. І тиша... Така мертва тиша, яку, здавалось, ніщо і ніколи не зможе порушити.

Та ні, розкривши обійми, з лицем повним щастя, енергійним кроком несподівано на зустріч з'явився Далай-Лама, і все ожило! Але тиша продовжувалася паралельно. Вона, здавалося, була постійним і невід’ємним атрибутом цього святого місця. Навіть почати говорити було складно. Очевидно, помітивши це, Дала-Лама сам привітався і задав тон розмові. Яка ж це добра та відкрита людина!

Цікавий факт: після конференції «Розум та життя», яку проводив Далай-Лама для науковців з усього світу, Пол Екман, психолог № 1 в світі, який, теж навчався у Його Святості, зробив неймовірний висновок: на обличчі Далай-Лами відсутні змішані емоції! Це, як він сказав, навіть теоретично неможливо! Пол Екман без жартів констатував, що Далай-Лама - не людина. І відповідь на цей феномен радше шукати в стані розуму самого Далай-Лами, який кардинально відрізняється від розуму звичайних людей. Він набагато тренованіший, інший.

Далай-Лама торкався проблем сьогодення, тем, притаманних не лише буддизму. Потім, поклавши 6 книг переді мною, запитав, дивлячись прямо в очі і посміхаючись: "Яку б Ви хотіли, щоб я Вам підписав на пам'ять?" - "Ось цю", сказав я, вказавши на "Етика в другому тисячолітті". Далай-Лама залився сміхом, промовляючи: "Відразу видно, що Ви не буддист!". Це була моя друга пам'ятна пригода на цій, особливій в моєму житті, аудієнції.

Третім пікантним моментом був діалог на тему Закону Карми і я процитував Далай-Ламі його ж слова... Він так на мене здивовано подивився, подумав і питання в лоб: "А звідки Ви це знаєте?" Ну я й кажу: "З Кальпи". А він радісно: "То Ви були на навчаннях в Кальпі???" Кажу: "Так". "Тоді все ясно!" - засміявсі він і додав "То були зовсім інші навчання! Вам пощастило". Ось так. А взагалі, Його Святість любить повторювати, що ми всі, в принципі, потенційно маємо однакову природу. Інша справа, хто і як нею розпоряджається! Здатність до навчання та пізнавати, планувати своє життя та робити висновки - ось що нас відрізняє від звичайних тварин! Розвиток на цьому шляху забезпечить співстраждання (Бодхіччітта на санскриті). Без поваги до інших, без співстраждання та розуміння причин страждань інших ми ніколи не зможемо досягнути щастя! Час, коли ми говоримо "я, моя сім'я, моя країна, моя нація" пройшов. Приходить час мислити: "ми, наша країна, наші сім'ї, наша земля".

Розмова все ще тривала: питання-відповіді, інструкції та побажання! Але як складно все це втілювати у власне життя практично! Та хто сказав, що буддизм – це релігія віри? Буддизм – це релігія особливої науки про те, як функціонує наш розум! І без особистої практики тут не обійтися. Правильна практика - це основа самопізнання, самоочищення. Адже, як казав Будда: "Я пройшов цей шлях! Але я не можу його пройти за вас. Вам це доведеться зробити самостійно. Адже, ніхто в цьому світі, крім вас самих, не зможе вас очистити. І ніхто в цьому світі, крім вас самих, не зможе вас спасти!"

46 хвилин зустрічі пролетіло, мов 5... Залишилося тепло в серці та отриманий з перших рук Великий Секрет життя: "Всяка радість у цьому світі витікає з бажання щастя іншим. Всяке страждання у цьому світі бере початок в бажанні щастя лише собі".


* Примітка: * "Лама" в тибетській мові означає "найвища мудрість". "Далай-Лама" - "Мудрість, яка не має меж", або ж "Океан Мудрості".



Автор: Володимир Ілліч Коливай (Volodymyr Kolyvai):

© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2017
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
Нижній вал, 7-9, центральний вхід, 3 поверх