«Ніколи не втрачайте віру в себе! Навіть тоді, коли в вас уже не вірить ніхто!»
А як Вам така думка: віра в себе в різних руках дає різні результати? Нестримне лідерство не вирішує долю успіху, як скальпель не вирішує результат операції, як пензлик не вирішує долю шедевра! Що ж тоді вирішує?..

"Розумний той, хто знає не багато, а потрібне. Мудрий - той, хто застосовує те, що знає!" (Сократ).

Коли ми говоримо про справжніх лідерів: Стіва Джобса, Герберта фон Караяна чи Ліну Костенко, то відразу хочеться вклонитися! А тепер давайте разом поглянемо на сучасного молодіжного лідера протилежного типу, на його «план» досягнень. На цій інтригуючій хвилі мені чомусь слово «план» викликало асоціацію дурману чи оп’яніння власними амбіціями. Чи лідери наших днів не такі? Ще й які такі! Клітка, в яку вони потрапили, називається "Гроші", а фраза, на яку реагує їх розум: "мій успіх", де слово "мій" у них завжди на першому місці...

Таких от лідерів сьогодні ми бачимо скрізь. Вони з нами поруч живуть, як би теж усміхаються, жартують, діляться новинами… Та в їх очах є таємний план: обійти нас з вами красиво і непомітно, далеко залишивши позаду. Хіба не це є їх заповітною мрією? Холодні розумні очі, самовпевнений скептичний голос, альтруїзмом і не пахне... Та й дружба в їх руках – це не та дружба, про яку ми з вами мріяли ще з самого дитинства. Вони – егоїсти: собі, собі, і ще раз – собі.

Так от. Це невгамовне бажання обійти інших часто закінчується не так, як мріялось. Їх гіпнотичне бажання власного успіху легко використовується досвідченими психологами, роботодавцями та тими експлуататорами, які вміло ставлять наші егоїстичні бажання собі на службу. А хто нам винен? Чи не наша власна жадібність та егоїзм? Отже, дешеве лідерство – це рабство! Ви ж помічали це явище серед спортсменів, співаків чи політиків? Я маю на увазі їх крах, як результат нестерпного бажання бути лідером. «Що ж таки вирішує справжній успіх?», – запитаєте ви. Я, мабуть, перший, хто це скаже: вирішує наша глибинна, прихована від погляду інших, мотивація. Мотивація – це найважливіше! Для чого? Чому? Кому? Що я віддам? Чи може лише візьму?.. Ось питання, які відкриють нам розуміння нашої глибинної мотивації!

Назвіть тепер мені людину, яка побудувала свою кар’єру власноруч, сама? Не назвете! Адже, завжди є той, хто допомагає чи дозволяє лідирувати. Лідер лише пропонує свої вміння, досягнення та здатності. Двері до успіху йому завжди відкриває хтось. Ось чому лідери наших днів завжди залежні від цих «хтось», яких вони собі завжди шукають "згори". Ось чому лідери-раби так часто зраджують «низи». Гадаю, що Вам буде цікаво, якщо я процитую епізод з трактату Шантидеви, професора першого в світі університету Наланда (Індія):

«Вони конкурують з рівними собі. Вони плазують перед тими, хто над ними. Вони зневажають, тих, хто нижче від них... Вони зляться, коли ви праві. Вони сумують, коли вам радісно. Коли ж буде хоч якась користь від цих людей?».

Хіба це не про сьогодення? Уявіть собі! Це було сказано ще у VIII сторіччі! Правда, мало що змінилося? Правда, не хочеться бути саме ось таким героєм в лапках? Жана Д’Арк теж була лідером! Коперник і Караваджо, Платон і Конфуцій, Сократ і Ейнштейн - це все лідери з великої букви! Тільки ми, на диво, чомусь копіюємо лише егоїстичних кар’єристів, звужуючи це широке поняття до своїх власних рамок…

А ось те, що на думку давнього східного філософа гарантує лідеру смерть його авторитету:

  • жадібність
  • заздрість
  • падкість на лестощі
  • незнання самого себе та нерішучість
  • схильність до задоволень та розкоші
  • недоброзичливість та боягузство
  • брехливість, подвійність та лицемірство.

Так от: невже лідерство – це лише успіх в кар’єрі та грошах??? Погляньте на великі постаті в історії людства! Вони ж були такими, як і ми! А ким стали? Адже те, що може хоч одна людина на землі – може кожен із нас! Будьте гідними! Будьте сміливими! Будьте чесними перед самим собою! Живіть для інших! Служіть іншим! Служіть добру! Ось такого лідерства я від душі всім бажаю!

Але для цього потрібно буде ніколи не втрачати віру в себе! Навіть тоді, коли в вас уже не вірить ніхто!

Читайте казку про роботу та гроші...

* Відвідайте компанію, якою представлено цей проект: СП “ІМІДЖ ОСВІТА” при Києво-Могилянській Академії - курси англійської преміум класу!



Автор: Володимир Коливай (Volodymyr Kolyvai):

© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2020
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
Нижній вал, 7-9, центральний вхід, 3 поверх